Hoe ga je om met kostbare meubels?

opstalverzekering afsluiten

Je woning en de daarbij horende inboedel kan een behoorlijk kapitaal vormen en is dan ook zeer waardevol. Het ene meubel kan daarbij mee van waarde zijn dan de ander, doordat er meer sentimentele waarde aan zit of simpelweg meer heeft gekost. Hoe ga je het beste om met deze spullen zonder dat je constant zit te stressen om het mooi houden van het product. We geven hieronder een paar tips.

Altijd een stap voor zijn
Mooie dure spullen bezitten is natuurlijk leuk, maar probeer voor de daadwerkelijke aanschaf vooruit te denken. Indien je jonge kinderen hebt of wellicht eentje onderweg is, is een super dure bank die niet snel beschadigd mag raken misschien niet zo’n goed idee. Probeer daarom eerst van je eigen thuissituatie uit te gaan en je af te vragen of een duur meubel aanschaffen wel reëel is. Constant waakzaam moeten zijn dat niemand je dure meubel vernielt is voor niemand een pretje.

Bescherming tegen schade
Bovendien kun je natuurlijk je dure meubels beschermen tegen schade door een verzekering af te sluiten. Hiervoor is de meest gebruikelijk verzekering een inboedelverzekering. Hiermee is je inboedel verzekert tegen schade, zoals een brand of storm, maar ook tegen diefstal. Schade door eigen toe doen is hier vaak nog niet bij inbegrepen. Hiervoor dien je een allrisk verzekering af te sluiten. Toch is daarmee ook nog niet per se alles gedekt. Voor echt kostbare spullen, zoals kunstwerken of duur audiovisueel materiaal, dien je een aanvullende kostbaarheden verzekering af te sluiten. Zo weet je zeker dat je ook de waarde uitgekeerd krijgt dat het meubel waard was.

Overige spullen
Naast een dure bank of familiekunstwerk, kan het ook zo zijn dat je veel waarde hecht aan een nieuwe vaatwasser die je zelf hebt laten installeren of een sauna die je in je huis hebt geplaatst. Indien deze los gekocht zijn en later zijn geplaatst, vallen deze onder de inboedelverzekering. Mocht dit al geïnstalleerd zijn voordat jij er kwam wonen, dan dien je er een opstalverzekering voor af te sluiten. Verzekeraars beschouwen de vaatwasser of sauna dan als vast. Dat wil zeggen, indien je het apparaat zou verwijderen het huis schade op zou lopen. Kijk hier dan ook goed naar.

Locatie is belangrijk
Als je kleine spullen hebt die veel waard zijn, zoals kunst of zilverwaar, probeer dit dan op een tactische locatie neer te zetten. Je wilt natuurlijk wel genieten van je kunstwerk, maar hang het werk dan iets hoger of op een plek waar de spelende kinderen minder vaak komen. Het zilverwaar dien je goed op te bergen in een vitrine kast en wellicht ook niet op de drukste plaats van je huis neer te zetten. Door een paar van deze simpele aanpassingen kun je jezelf al een heel stuk op weg helpen tegen het goed beschermen van je dure inboedel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *