Maak je interieur ecofriendly

Volg je de laatste woontrends? Dan weet je vast al dat een ecofriendly interieur de trend van 2021 is. Ben je minder van de woontrends, maar vind je duurzaam wonen wel belangrijk? Ook dan is een ecofriendly interieur een goed idee. Want een duurzame inrichting is goed voor het milieu, je portemonnee en zorgt voor een fijn thuis.

Alles voor een groene woning

Omdat steeds meer mensen beseffen dat duurzaam leven belangrijk is komen er meer milieuvriendelijke producten voor thuis op de markt. Eettafels gemaakt van resthout, duurzame muurverf en verlichting. Noem maar op. Ook is het allang geen schande meer om tweedehands meubels aan te schaffen. Het is zelfs helemaal hot om de oude koffers van oma te gebruiken als plantenbak! Ook huren voor een langere periode maakt een opmars. Een televisie, laptop of wasmachine huren bijvoorbeeld. Goed voor het milieu, want hierdoor is er minder productie van nieuwe apparaten nodig en ontstaat er dus minder afval. Mogelijkheden genoeg dus om je huis van meubels tot elektrische apparaten ecofriendly in te richten.

Natuurlijke materialen

Meubels en vloeren gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe of kurk passen perfect in een ecofriendly interieur. Houd je van hout? Kies dan het liefst voor gerecycled of resthout. Dit is duurzamer dan nieuw hout, want hiervoor zijn geen nieuwe bomen gekapt. Ook is massief hout duurzamer dan meubels die (deels) bestaan uit spaanplaat of plastic. Met hout ga je eigenlijk nooit fout, want hout is tijdloos, goed voor mens en natuur en geeft je interieur een warme sfeer.

Milieuvriendelijke verlichting

De meest duurzame verlichting is daglicht. Doe de gordijnen lekker open en laat het daglicht binnen en als ie schijnt, de zon. 100% natuurlijk, gratis en ze zorgen voor goed zicht en een aangename temperatuur. Dat scheelt stookkosten. Maar in donker wil je natuurlijk ook goed kunnen zien. Kies daarom voor ledlampen met energielabel A++. Dit is de meest duurzame lamp. Vergeleken met een gloeilamp bespaar je met een ledlamp zo’n 90% energie en als je dit vergelijkt met een spaarlamp zo’n 80%.

Pre-loved producten

Pre-loved producten; gebruikte producten die een tweede leven krijgen. Tweedehands of refurbished. Door pre-loved producten te kopen zorg je ervoor dat er geen nieuw product gekocht wordt. En dat is goed voor de planeet. Want de productie van nieuwe spullen kost veel energie en water en zorgt bovendien voor afval.

Wat is refurbished?
Refurbished betekent dat experts pre-loved spullen nakijken, schoonmaken en repareren waar nodig. Een refurbished product is zo goed als nieuw. Maar ze zijn dus niet gloednieuw en daarom zijn ze een stuk aantrekkelijker geprijsd dan hun nieuwe tegenhangers. Op zoek naar een “nieuwe” tafel? Denk niet alleen aan nieuw, maar voortaan ook aan refurbished. Refurbished producten worden steeds populairder. Daarom kun je ze tegenwoordig ook huren. Extra voordelig, want zo sla de aanschafkosten over en heb je altijd een werkend product in huis. Je kunt bijvoorbeeld een refurbished laptop, bank of droger huren. Zo haal je hoge kwaliteit in huis voor een extra lage prijs.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *